IPARD Yardım Sistemi

IPARD Yardım Sistemi (IYS), Türkiye'nin tarım sektörünün modernizasyonunu desteklemek, çiftçilerin gelirini artırmak, kırsal altyapıyı güçlendirmek ve sürdürülebilir tarım uygulamalarını teşvik etmek amacıyla Avrupa Birliği (AB) ve ülkemiz tarafından oluşturulan IPARD programına proje sunmak isteyen başvuru sahiplerine online araçlar sunan bir web uygulamasıdır.

IPARD Yardım Sistemi (IYS), IPARD programı ve rehberlerinin kapsamlı bir şekilde taranarak, verilerin tedbir, sektör, alt-sektör, yatırımcının yasal statüsü, yatırım türü vb. birçok kritere göre sınıflandırarak, ilişkisel veri tabanlarına dönüştürülmesi ile oluşturulmuştur. IPARD Yardım Sisteminin sunduğu ara yüzlerle potansiyel yatırımcılar kendilerine özel sorgular gerçekleştirebilmektedir.


IPARD Yardım Sistemi Özellikleri

Başvuruların daha sistematik ve etkili bir şekilde gerçekleştirilmesine yardımcı olan, IPARD Yardım Sisteminin içerisinde bulunan araçlar ve özellikler şunlardır:

Kırsal Alan Sorgulama:

IPARD programı 302 tedbiri için yatırım yeri, çağrı rehberinde belirtilen istisnalar dışında, kırsal alanda olmalıdır. Bu sorgulama ekranı ile il, ilçe ve mahalle seçerek, yatırım yapmayı planladığınız alanın kırsal alanda yer alıp almadığını hızlı bir şekilde sorgulayabilirsiniz.

Dağlık Alan Sorgulama:

Dağlık alanda yapılan yatırımlarda; IPARD 101 tedbirinde destek oranı %5 artmaktayken, 302 tedbirinde ise sıralama kriterlerine göre puanlamada 10 puan verilmektedir. Bu sorgulama ekranı ile il, ilçe ve mahalle seçerek, yatırım yapmayı planladığınız alanın dağlık alanda yer alıp almadığını hızlı bir şekilde sorgulayabilirsiniz.

Orman Köyü Sorgulama:

Orman köyünde yapılan yatırımlara, IPARD 302 tedbirinde sıralama kriterlerine göre puanlamada 10 puan verilmektedir. Bu sorgulama ekranı ile il, ilçe ve mahalle seçerek, yatırım yapmayı planladığınız alanın orman köyünde yer alıp almadığını hızlı bir şekilde sorgulayabilirsiniz.

Genel Uygunluk Kriterleri Sorgulama:

IPARD programında her bir tedbir için başvuru sahibinin uyması gereken genel uygunluk kriterleri yer almaktadır. Bu sorgulama ekranı ile tedbir ve başvuru sahibinin yasal statüsü seçilerek, seçime göre uyulması gereken genel uygunluk kriterleri listelenmektedir.

Spesifik Uygunluk Kriterleri Sorgulama:

IPARD programında her bir alt sektör için başvuru sahibinin uyması gereken spesifik uygunluk kriterleri yer almaktadır. Bu sorgulama ekranı ile alt sektör ve başvuru sahibinin yasal statüsü seçilerek, seçime göre uyulması gereken spesifik uygunluk kriterleri listelenmektedir.

Sektör Bilgileri Sorgulama:

IPARD programı kapsamında alt sektöre ve yatırımcının yasal statüsüne göre destekleme bilgileri farklılaşmaktadır. Bu sorgulama ekranı ile alt sektör ve başvuru sahibinin yasal statüsü seçilerek, seçime göre alt sektöre ait minimum ve maksimum uygun harcama tutarları, hibe destek oranı ve taksit tutarları bilgileri sunulur.

Uygun Harcama Sorgulama:

IPARD programı kapsamında alt sektöre göre uygun harcama kalemleri değişiklik göstermektedir. Bu sorgulama ekranı ile alt sektör seçilerek, seçime göre alt sektöre ait uygun harcama ana kalemleri sunulur. Alt sektöre ait detaylı güncel makine-ekipman listesinin pdf olarak açmaya ve indirmeye izin veren link sunar.

Başvuru Paketi İçeriği Sorgulama:

IPARD programı kapsamında hibe başvuruları, Kurumu sunulan başvuru paketleri ile gerçekleştirilmektedir. Bu başvuru paketleri resmi evraklar ve diğer evraklardan oluşan kapsamlı paketlerdir. Bu sorgulama ekranı ile yatırım yapılması planlanan alt sektör, başvuru sahibinin yasal statüsü ve defter tutma türü, yatırımın yapım işi ve yenilenebilir enerji yatırımı içermesi durumu seçilerek, seçimlere göre hazırlanması gereken başvuru paketi içeriği liste halinde sunulur.

Sıralama Kriterleri Sorgulama ve Puan Hesaplama:

IPARD programı kapsamında gerçekleştirilen başvurulardan kontroller sonucu desteklemeye uygun olanlar, sıralama kriterlerine göre puanlanırlar. Aldıkları puanlara göre sıralanarak, desteklemeye hak kazanıp kazanmadıkları belirlenir. Bu sorgulama ekranı ile yatırım yapılması planlanan tedbir seçilerek, seçime göre sıralama kriterleri listelenir. Başvuru sahibi listeden kendisine uygun kriterleri seçerek puanını hesaplayabilir.

IPARD Tam Sorgulama:

Potansiyel başvuru sahibi tek tek yukarıdaki araçlardan sorgulama yapmak yerine, tüm sorgulamaları tek seferde gerçekleştirerek, sonucu rapor halinde alabilir. Bu sorgulama ekranı ile yatırım yapılması planlanan alt sektör, başvuru sahibinin yasal statüsü ve defter tutma türü, yatırımın yapım işi ve yenilenebilir enerji yatırımı içermesi durumu seçilerek, seçimlere göre tüm sonuçlar kapsamlı bir şekilde raporlanır. Rapor yazdırılabilir veya pdf dosyası olarak kaydedilebilir.

IPARD’a Uygunluk Testi:

Uygulamanın ana sayfasında yer alan “IPARD’a uygun muyum?” düğmesine basarak, test ekranına yönlendirilirsiniz. Seçilen tedbir ve yatırımcı bilgilerine göre, genel uygunluk kriterleri “evet” ve “hayır” cevaplarını içeren test soruları olarak kullanıcıya sorulur. Verilen cevaplara göre test değerlendirilir ve kullanıcının IPARD programı tarafından desteklenmeye uygun olup olmadığı belirlenir. Test sonucunda uygun olunmayan maddeler hakkında, uygun hale dönüştürmek için yapılması gerekenler yazılım tarafından öneri olarak sunulur.


Ayrıca, IPARD Yardım Sistemi kullanıcıları, IPARD programında kullanılan dokümanları ve evrak örneklerini de uygulama üzerinden kolayca erişebilirler. Sıkça sorulan sorulara verilen cevaplar ve IPARD programı hakkında bilgi talepleri için iletişim olanakları da platformun kullanıcı dostu yapısını destekler.

IPARD Yardım Sisteminin Faydaları

  • IPARD Yardım Sistemi; IPARD programının temelleri, desteklenen sektörler ve yatırım konuları gibi konularda bilgi sağlar.
  • IPARD Yardım Sistemi; potansiyel başvuru sahiplerine IPARD programına uygun olup, olmadıklarını hızlı bir şekilde test etmelerine olanak tanır.
  • IPARD Yardım Sistemi; IPARD programı ve rehberlerinin kapsamlı bir şekilde taranarak, verilerin sınıflandırılmasından oluşturulan veri tabanları ile potansiyel başvuru sahiplerini yüzlerce sayfalık rehberler içerisinde kendilerine özel bilgiyi arama zahmetinden kurtarır.
  • IPARD Yardım Sistemi; Hızlı ve etkili online araçları ile potansiyel başvuru sahiplerine zamandan tasarruf ettirir.
  • IPARD Yardım Sistemi; Bilgi talebi ve iletişim ekranlarıyla, kullanıcıya etkili bir iletişim ve destek sağlar.

IPARD Yardım Sisteminin geliştirilme aşaması devam etmekte olup, sonraki güncellemeleriyle yeni araç ve hizmetler sunmaya devam edecektir. Gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilir, e-posta adresinizle sayfanın alt kısmında yer alan “bültenimize katılın” bölümünden bültene üye olabilirsiniz.